Lax- och Räkpasta med Apelsin




Bild lånad från Bonniers Kokbok.



Den 24de juli, då jag fyllde år , så bjöd jag på lax- och räkpasta med apelsin , och Sandra har frågat om receptet , så då tänkte jag att jag lika gärna kunde lägga in det på bloggen, för det är faktist jättegott till lite mer speciella tillfällen. :)

Det som är bra med den här rätten är att man kan förbereda den i god tid, om man skulle vara stressad då man ska göra den kan man börja redan dagen innan.

Receptet nedan är för fyra personer.

300 - 400 gram pasta, helst tagliatelle.
400 gram färsk laxfilé
500 gram räkor med skal
2 msk olivolja
1 msk tomatpuré
2 dl grönsakbuljong av tärning
1 dl vitt vin (alkoholen kokas sedan bort)
2 dl lätt crème fraiche
1/2 tsk timjan, färsk eller torkad
1 apelsin, (rivet skal + saften)
2 krm salt
1/2 krm cayennepeppar
2 vitlöksklyftor
färsk timjan till servering

Skala räkorna och spara skalen.
Fräs skalen i hälften av oljan. Rör ner tomatpuré och häll på buljong och vin.
Koka skalen i ca 10 minuter under lock.
Sila bort räkskalen och tillsätt crème fraiche. Låt såsen koka ihop.
Smaksätt med timjan, apelsinsaft och apelsinskal, salt och peppar.

Skala och hacka vitlöken. Skär laxen i tärningar.

Hit kan man förbereda, t.ex. dagen innan.

Koka pastan
Fräs vitlöken mjuk i lite olja och blanda ner dem i såsen.
Lägg i räkorna.
Stek laxtärningarna hastigt i lite olja i het panna så att de blir knappt genomstekta.
Blanda pastan med såsen och strö över laxtärningarna och färsk timjan.

Klar att servera !

För vegetarisk rätt , skippa räkorna och laxen. Tillsätt istället små quorn bitar som har blivit marinerade i saft från en apelsin i ca 24 timmar . Skaka om de då och då . Följ annars receptet.
 Istället för räksåsen:

bechamelsås, 4 personer:

1 ½ msk smör
1 ½ msk vetemjöl
3 dl mjölk, grädde eller gräddmjölk. (=hälften grädde, häften mjölk)
2 krm salt
½ krm mald vitpeppar.
Apelsinsaft

Smält smöret i en kastrull, gärna med beläggning.
Rör i mjölet, blanda ordentligt och späd sedan med vätska under vispning.
Låt såsen småkoka i ca 5 minuter, vispa då och då.
Smaksätt med salt, peppar och apelsinsaft.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0